Koridore koči otkup zemlje

Bez autora
Apr 06 2012

Za eksproprijaciju parcela, kojima će se protezati trase četiri deonice koridora 10 i 11 potrebno je 3,6 milijardi dinara, ali tog novca u kasama preduzeća "Putevi Srbije" i "Koridori Srbije" još nema. Ministarstvo finansija je krajem februara obezbedilo 350 miliona dinara za "oduzeto" zemljište i taj iznos je isplaćen vlasnicima.U međuvremenu, kroz nove eksproprisane parcele, dug prema vlasnicima je ponovo narastao na oko 350 miliona dinara.

Koridore koči otkup zemljeZa eksproprijaciju parcela, kojima će se protezati trase četiri deonice koridora 10 i 11 potrebno je 3,6 milijardi dinara, ali tog novca u kasama preduzeća "Putevi Srbije" i "Koridori Srbije" još nema.

Ministarstvo finansija je krajem februara obezbedilo 350 miliona dinara za "oduzeto" zemljište i taj iznos je isplaćen vlasnicima. U međuvremenu, kroz nove eksproprisane parcele, dug prema vlasnicima je ponovo narastao na oko 350 miliona dinara. Nezvanično saznajemo da će uskoro Ministarstvo naći rešenje za još oko 200 miliona dinara. Zastoj u isplati, tvrde nadležni, neće ugroziti rokove izgradnje na najvažnijim putnim pravcima.

- Troškovi izgradnje autoputeva pokrivaju se iz kredita, a obaveze države su samo projektovanje i eksproprijacija - kaže za "Novosti" Goran Tomić, direktor sektora za pravne poslove u "Putevima Srbije".

- Novac za eksproprijaciju za ovu godinu, međutim, još nije obezbeđen. Postupak "oduzimanja" se trenutno sprovodi za zemljište čija se vrednost procenjuje na oko dve milijarde dinara. Na delovima trase gde je eksproprijacija završena, probili smo rok za isplatu naknade. Po sporazumu o naknadi za eksproprisanu nepokretnost dužni smo da u roku od 15 dana izmirimo obaveze prema vlasnicima parcela. Do ove godine naknade smo isplaćivali i u roku od sedam dana. Nažalost, sada imamo problem.

Eksproprijacija na Koridoru 10 nije završena za deonice Gornje polje - Caričina dolina u dužini od 12 kilometara i Caričina dolina - Vladičin Han u dužini od 14 kilometara. "Putevi Srbije" zaduženi su i za eksprorpijaciju deonice autoputa Beograd - južni Jadran od Obrenovca do Uba u dužini od 25 kilometara, dok je u nadležnosti "Koridora Srbije" deo od Ljiga do Preljine u dužini od oko 40 kilometara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik